The 10 best places to go swimming in Girona

19 de januari de 2023

A l’estiu a tots ens encanta anar a la platja, banyar-nos a la piscina o fer qualsevol altra activitat que comporti refrescar-nos per fer fora la calor. A les comarques gironines, a més de les opcions que ja hem comentat, en tenim una altra d’excel·lent, que no és coneguda per tothom i que ofereix banys en ple contacte amb la naturalesa. Coneixeu les gorgues?

Per a aquelles persones que no heu estat mai a un gorg, són piscines naturals que es formen en mig de boscos i valls, pel pas de rius i rierols. Hi ha molts factors geològics que provoquen aquest fenomen, com els pendents suaus, les cavitats rocoses i altres característiques del terreny.

Les aigües dels gorgs, solen estar molt fresques, fet que ens ajuda a fer fora la calor en pocs segons. A més, la seva situació en mig de la natura et permeten reposar i desconnectar al 100%.

Ens acompanyeu a descobrir-les?

1. Gorg el Salt del Brull 

Comencem parlant del Salt del Burull, un petit gorg ubicat a la zona de Sadernes, a l’Alta Garrotxa.

Aquesta gorga ofereix un bany en un lloc privilegiat, ja que regala unes vistes màgiques a una paret rocosa i una gran cascada, que en algunes èpoques de l’any baixa amb molta aigua.

Com arribar al Gorg el Salt del Burull?

Per arribar-hi, podreu fer-ho caminant des de l’aparcament de Sadernes, a través d’un recorregut a peu de dificultat mitjana. Si sou dels que us fa mandra caminar, us animem a agafar forces, perquè aquesta excursió, té premi.

Per a nosaltres, una gorga que cal visitar un cop a la vida!

2. Gorg Blau

Seguim a la zona de Sadernes per descobrir-vos el Gorg Blau, un dels més famosos, per la seva característica aigua de color blau.

Amb els últims anys, la seva fama ha anat en augment, per aquest motiu sol estar força concorregut. Des de Càmpings de Girona us recomanem que si voleu visitar aquest gorg durant els mesos de temporada alta, ho feu a les primeres hores del dia, per evitar aglomeracions i gaudir d’aquest espai amb la calma que es mereix.

Com arribar al Gorg Blau?

Igual que en el cas anterior, al gorg només s’hi pot accedir a peu, i haureu de deixar el cotxe al pàrquing de Sadernes. L’excursió té una durada d’unes 3 a 5 hores i un recorregut de 15 km.

3. Gorg del Molí dels Murris

Marxem de la zona de Sadernes per dirigir-nos a Les Planes d’Hostoles, al Gorg del Molí dels Murris.

Un gorg envoltat d’un paisatge salvatge, d’abundant vegetació que molt probablement us recordarà a la selva. És un gorg força gran i compta amb una zona on poder estirar les tovalloles i prendre el sol després de fer una capbussada a les seves fresques aigües.

Com arribar al Gorg del Molí dels Murris?

L’accés a aquest gorg és molt més senzill que en els anteriors. Podreu deixar el cotxe al poble de Les Planes d’Hostoles, a prop de l’entrada a la Via Verda del Carrilet. Després haureu de caminar durant uns 40 minuts a través d’un camí planer i agradable fins a arribar al gorg.

4. Gorg de Can Poetí

Seguim a les Planes d’Hostoles per presentar-vos un altre dels gorgs que es troba molt a prop del tram de Via Verda del “Carrilet”.

El Gorg de Can Poetí, és un gorg gran i profund que com tots els de la zona, està envoltat per frondosa vegetació. Gràcies a les seves dimensions no sol haver-hi massificació de persones i els mesos d’estiu, des de l’ajuntament s’habilita un control d’aforament per no sobreexplotar el paisatge.

Com arribar al Gorg de Can Poetí?

Com els anteriors gorgs, podreu aparcar el cotxe a les Planes d’Hostoles i agafar la Via Verda del Carrilet a peu o en bicicleta, fins a arribar-hi. Són molt properes a la població i entre 5 i 15 minuts hi arribareu.

5. Gorges de Salenys

Si heu llegit bé, hem dit gorges i no gorgues, i tot i que podríem dir que el fenomen és semblant; la diferència rau en el fet que les gorges es formen en passadissos molt estrets entre roques per on circula l’aigua dels rius.

Des de Càmpings de Girona us recomanem visitar aquest indret, que molt probablement no us permetrà gaudir d’un bon bany a causa de la poca profunditat de les aigües, però sí que podreu descobrir un entorn diferent i una jornada plena d’aventures en família, amb excursions i una via ferrada molt divertida.

Com arribar a les Gorges de Salenys?

Aquest paisatge, al contrari que els anteriors, es troba molt a prop del mar, concretament a la zona de Sant Antoni d’Aro.

Quan arribeu, haureu d’aparcar el cotxe al pàrquing de l’antiga estació de Bell-lloc. A partir d’aquí, ja podreu accedir a la zona a peu, o iniciar la Via Ferrata en cas d’haver reservat l’activitat i el material prèviament.

Font: Wikiloc

6. Gorgues de Sarrià de Ter

Anem cap a la Vall d’en Xuncla al poble de Sarrià de Ter. Allà hi trobareu unes de les Gorgues més desconegudes de la comarca.

Gràcies a la desconeixença d’aquestes gorgues, són ideals per banyar-vos amb tranquil·litat, sense aglomeracions i gaudint de l’ombra que ofereixen els arbres de la llera.

Com arribar a les Gorgues de Sarrià de Ter?

L’accés a aquestes gorgues no és fàcil. Així i tot, l’entrada a aquesta zona la trobareu a Sarrià de Dalt, a través d’una pista que us portarà fins a aquest punt molt poc indicat. Podeu preguntar als habitants de la zona, perquè us acabin d’indicar la ubicació exacta.

Font: Turisme Gironès

7. Basses del Borró

Tornem cap a l’Alta Garrotxa, ara cap a les proximitats del municipi de Sales.

El Riu Borró és majoritàriament un riu subterrani que apareix a la superfície a gràcies a les 4 Basses del Borró, quatre magnífics gorgs d’aigües molt fredes situades en un entorn excepcional.

Com arribar a les Basses del Borró?

Us recomanem deixar el cotxe a Sales de Llierca, i agafar la pista forestal del Camí del Borró. Pot ser, que a prop de les gorgues hi trobeu lloc, però haureu d’arriscar-vos a què si està ple, fer marxa enrere.

Els gorgs més accessibles són els dos primers que es troben molt a prop del municipi. Per a la resta de gorgs, haureu de planificar l’excursió i estudiar els senders per als quals haureu de passar, ja que el camí no està indicat.

Font: Wikiloc

8. Gorga de les Dones

Ens situem a Maçanet de Cabrenys, per parlar de la Gorga de les Dones, la més accessible de la zona en cotxe i la més còmoda per anar amb els més petits de la casa, ja que disposa de sorra per a poder estirar-se i jugar amb tranquil·litat.

Aquest gorg d’uns 2 metres de profunditat és el primer dels molts que es poden trobar seguint la vora del riu.

Com arribar a la Gorga de les Dones?

Podreu arribar a la Gorga de les Dones en cotxe, cercant al GPS la Farga de l’Olivet, un punt molt proper. Un cop aparcat, haureu de recorrer uns metres a peu i ja hi sereu!

Font: massanetdecabrenys.cat

9. Gorgues d’Albanyà

Seguim el nostre particular recorregut pels millors grogs de Girona, aquest cop ens situem a Albanyà, i seguirem el transcurs del riu la Muga per trobar les piscines naturals que tant ens agraden.

Trobareu diverses zones de bany algunes de més profundes que d’altres, i podreu refrescar-vos en un entorn rodejat per boscos amb una gran diversitat d’espècies vegetals i animals.

Com arribar a les Gorgues d’Albanyà?

Podreu aparcar a les proximitats del Càmping Bassegoda Park, allà començareu una excursió per una pista forestal que us portarà fins a la llera del riu.

Font: bassegodapark.com

10. El Gorg de les Bruixes

Oficialment conegut com el gorg de la Malatosca i popularment com el gorg de les Bruixes, per la llegenda de la llevadora que va ajudar a donar llum a una bruixa en aquest gorg tan màgic. És un indret fantàstic i un dels gorgs més encisadors.

Com arribar al Gorg de les Bruixes?

El gorg es troba molt proper al poble de Sant Joan de les Abadesses, a no gaire més d’1 km. Per tant, podeu aparcar el cotxe als afores del poble i arribar-hi a través d’una pista accessible a peu o en bicicleta.

Font: santjoandelesabadesses.cat

Amb aquest últim gorg, hem acabat el nostre llistat dels millors gorgs. Què us ha semblat?

A les comarques de Girona en podreu trobar molts més i tots ells especials tant per l’entorn que els rodeja, com per la màgia que desprenen aquestes piscines naturals d’aigua fresca, en mig de la natura.

Abans d’acabar, us advertim que cal evitar situacions de risc i observar l’entorn abans de posar-vos a l’aigua, ja que es poden produir situacions de perill imprevisibles i la majoria d’aquests gorgs, no disposen de servei de socorrisme.

Des dels Càmpings de Girona esperem que aquest post us ajudi a trobar un gorg per refrescar-vos, i ens veiem ben aviat, en el pròxim article.

Inspira’t!

Ontdek je camping