A route through the medieval towns of La Selva

14 de April de 2023

Quan parlem de pobles medievals de la província de Girona, ens sol venir al cap la zona de l’Empordà a la Costa Brava o la zona de la Garrotxa al Pirineu de Girona. Però hi ha molts més pobles medievals impressionants per descobrir! Continua llegint i descobriràs alguns llocs increïbles a l’àrea de La Selva que mereixen una visita.

Durant l’època medieval, La Selva era coneguda per la seva ubicació estratègica al llarg de la Via Augusta, així com pels seus pobles, molts dels quals encara conserven el caràcter i l’arquitectura medievals. Aquests pobles van jugar un paper important en la vida política i cultural de la zona, i molts van servir com a centres de comerç, religió i educació.

Tenint en compte que els pobles de La Selva eren tan importants per la seva ubicació estratègica, molts comptaven amb estructures de defensa. Aquests pobles eren petits assentaments fortificats construïts al voltant d’un castell o d’altres estructures defensives. Sovint s’ubicaven al cim de turons o punts elevats, cosa que brindava una vista clara del paisatge al seu voltant i facilitava la defensa. Avui dia, molts d’aquests llocs continuen atraient visitants gràcies a la seva història i a la seva arquitectura medieval tan ben conservada.

Si us allotgeu en un càmping a prop de Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar, Arbúcies… no deixeu de planificar una visita a alguns dels millors pobles medievals de La Selva:

Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari Sacalm és la capital de les Guilleries, un massís icònic de Catalunya, famós pel seu entorn natural. És un poble conegut per ser un lloc molt tranquil i relaxant, i un dels llocs preferits pels amants de l’aventura i els entusiastes de l’aire lliure. El seu centre està format per bonics carrers i places amb edificis històrics i patrimonials.

Què veure a Sant Hilari Sacalm?

  • Gaudeix de la natura més pura: les muntanyes i els boscos dels voltants de Sant Hilari Sacalm ofereixen excel·lents oportunitats per practicar ciclisme o senderisme. Hi ha multitud d’itineraris que us portaran a descobrir els voltants de la localitat a través de camins amb vistes precioses. Respira l’aire pur de la muntanya i descobreix racons que et faran sentir com si estiguessis en un escenari de llegenda. Pots anar a l’oficina de turisme i t’orientaran oferint-te les millors opcions per gaudir de la zona i passar-t’ho d’allò més bé.
  • La màgia de l’aigua: Sant Hilari també és conegut per la seva aigua, i pots descobrir perquè de moltes maneres. Fes una excursió per una de les rutes que et portaran a les més sorprenents fonts, cascades, rierols… També pots assaborir les aigües de la Font del Pic o la Font Picant mentre camines pels senders. Pots relaxar-te i deixar que l’aigua faci la seva màgia al balneari local Font Vella. O fins i tot pots aprendre els secrets de l’aigua mineral al centre Aqua, on interactuaràs amb l’aigua i viuràs una experiència intensa i dinàmica.
Sant Hilari Sacalm

Arbúcies

Aquest poble està situat al Parc Natural del Montseny i té un nucli antic molt ben conservat amb carrers estrets i antics edificis de pedra. Aquesta localitat va ser un centre de producció tèxtil important durant l’època medieval, i el seu mercat setmanal era un dels més grans de la zona.

Què veure a Arbúcies?

  • El Parc Natural del Montseny: El Parc Natural del Montseny és un espai protegit de més de 30.000 hectàrees. És la llar d’una diversa varietat de flora i fauna, amb boscos de roures i faigs, porcs senglars i àligues reials. Pots visitar-lo caminant, amb bicicleta o a cavall i gaudir de les impressionants vistes del paisatge.
  • El Castell de Montsoriu: Aquest castell medieval ben conservat que data del segle X és una impressionant fortalesa medieval que ofereix una experiència única per als visitants interessats en la història, l’arquitectura i la natura. El castell va jugar un paper important en la història de la zona, ja que va ser la residència de diverses famílies nobles, i va servir com a fortalesa militar durant la Guerra de Successió Espanyola. Es considera un dels exemples més significatius de l’arquitectura gòtica catalana i presenta una combinació única d’elements defensius i habitatges luxosos. Pots visitar les diferents sales i espais del castell, com ara l’impressionant Gran Saló, la capella gòtica i la cuina medieval.
Arbúcies

Hostalric

Situat als peus de la muntanya del Montseny, Hostalric és conegut pel seu castell medieval i les muralles, ambdós molt ben conservats, que daten del segle XIV. Hostalric està situat al cim d’un turó, ja que va ser un important enclavament estratègic durant l’època medieval, controlant l’accés a la plana litoral i a la carretera que conduïa a Girona.

Què veure a Hostalric?

  • Castell d´Hostalric: El castell és un dels monuments més importants d´Hostalric. Encara que hi ha constància que l’any 1145 ja hi havia una fortificació, el castell que veiem avui data del segle XVIII. Va ser construït al cim d’un turó per defensar la ciutat dels enemics, per la qual cosa ofereix impressionants vistes panoràmiques del paisatge que l’envolta.
  • Un passeig per les muralles: Les muralles medievals d’Hostalric envolten el nucli antic al llarg de 600 metres. És una bona passejada que ofereix unes vistes precioses del poble i el camp, i que inclou 10 torres excepcionalment conservades. Durant la passejada per la muralla, et transportaràs a l’esplèndid passat medieval d’Hostalric, i des de dalt de tot de la Torre dels Frares trobaràs una de les vistes més espectaculars de tot el poble.
Hostalric

Tossa de Mar

Tanca els ulls i imagina un castell medieval en una platja… Obre els ulls, i… ets a Tossa de Mar! També és coneguda com el paradís blau i no és estrany que el seu gran paisatge hagi captivat grans artistes al llarg de la història. El poble té mar, muntanya i un nucli antic amb carrers estrets, cases de pedra i una impressionant muralla medieval. És el lloc perfecte per als amants de la cultura, la natura, la gastronomia i les platges i cales.

Què veure a Tossa de Mar?

  • Vila Vella: El nucli històric de Tossa de Mar, conegut com a Vila Vella, és un dels principals atractius turístics de la localitat. La ciutat medieval emmurallada té carrers estrets i impressionants vistes al mar. Declarada monument historico-artístic nacional el 1931, la Vila Vella és l’emblema de Tossa de Mar, l’únic poble medieval fortificat que queda a la costa catalana. Pots fer una passejada pel nucli antic i descobrir els seus nombrosos llocs d’interès històric, com l’església de Sant Vicenç, la porta romànica i l’ajuntament.
  • Prova el deliciós Cim i Tomba: Una de les millors maneres de conèixer un lloc és a través del seu menjar, i Cim i Tomba és Tossa de Mar en un plat. Aquesta recepta, que consisteix en un guisat de peix i patates, es prepara des de fa segles i es considera un llegat del poble, ja que els pescadors locals la cuinaven a bord dels vaixells pesquers quan passaven llargues hores al mar. Pots tastar aquest menjar local a molts restaurants del municipi, i serà la millor manera de completar la teva visita a la ciutat!

Estem segurs que després d’haver descobert aquests pobles impressionants, et mors de ganes de visitar-los i descobrir la seva bellesa. Si ets un amant dels pobles medievals, et convidem a fer una ullada a aquest altre post amb una ruta ciclista pels pobles medievals de l’Empordà!

Una cosa està clara: sigui on sigui que passis les teves vacances de càmping a la província de Girona, sempre hi ha una joia per visitar ben a prop!

Find your campsite