BEST CAMPSITE OF THE YEAR 2024. Vote for your favorite campsite and win a stay at the best campsite of the year. VOTE HERE

VOTE HERE for the best campsite of the year.

The Dalí Theatre – Museum, the jewel of surrealism

23 de März de 2023

Temps enrere us vam recomanar els museus imprescindibles de les comarques de Girona. Es tracta d’una selecció dels nostres 10 museus preferits, i a dia d’avui els seguim visitant i recomanant.

Sabeu que un d’aquests museus és una obra d’art en si? El mateix edifici és una creació de l’artista, i és considerat l’objecte surrealista més gran del món!

A aquestes alçades potser ja heu deduït que estem parlant del Teatre – Museu Dalí de Figueres.

Museu Dalí de Figueres

El Teatre – Museu, un museu en un teatre

El museu es va construir, com el seu nom suggereix, sobre les ruïnes de l’antic Teatre Municipal que va quedar parcialment destruït després de la Guerra Civil. I és que Salvador Dalí tenia clar que Figueres, la capital de l’Alt Empordà, era el lloc on havia de lluir el seu art, i el que quedava del Teatre Municipal seria el millor escenari on fer-ho:

“On, si no a la meva ciutat, ha de perdurar el més
extravagant i sòlid de la meva obra, on si no?”

Hi ha una cosa clara: una visita al Teatre – Museu Dalí no deixa indiferent a ningú. Uns entenen la seva obra i a altres, a més, els fascina; uns el consideren un geni i altres un boig; uns afirmen que vivia al seu món i altres que vivia en un futur desconegut. Sigui com sigui, és un artista com cap altre, i ha fet història dins i fora del món artístic.

Per gaudir d’una visita al Teatre – Museu Dalí cal que ens preparem: obrim la ment, deixem de banda els prejudicis, oblidem la nostra definició de “normal” i deixem-nos endur per la imaginació. Se’ns plantejaran moltes preguntes (sense resposta) durant la visita, algunes de les seves obres ens generaran desconcert i descobrirem un univers que no hauríem pogut somiar mai.

Sovint tenim davant nostre coses fascinants, i només hem de saber mirar per veure-les. Aquesta visita ens farà desconnectar del món i del ritme del dia a dia, i ens transportarà a un univers delirant, creat per un geni excèntric i revolucionari.

Una visita plena de sorpreses

Un munt de sorpreses ens esperen durant la visita: després de descobrir un xàfec dins el Cadillac aparcat al pati, entrarem a l’escenari del teatre, on una làpida anònima ens recorda que Dalí segueix aquí.

Al mateix espai, l’obra “El torero al·lucinogen” ens mostra que Dalí era un geni. A simple vista veiem les estàtues de Venus col·locades en línia, i de sobte ens apareix la figura de Manolete perfectament definida sense que ningú l’hagi pintat. A partir d’aquest moment, sabem que recordarem aquesta visita.

El torero al.lucinogen

Us explicarem una curiositat: al lateral de la sala hi ha una pintura (feta de quadrats de colors, com pixelada) de la Gala mirant per una finestra. Doncs resulta que aquesta pintura amaga una altra obra, que veureu si us allunyeu fins al centre de l’escenari fent servir un d’aquests dos trucs:

  • Amb un dit al costat de cada ull, estireu els extrems dels ulls.
  • D’esquenes a l’obra, contempleu-la des del reflexe d’unes ulleres de sol.

Al·lucinant, oi? Us podríem explicar moltes curiositats més, però com que el Teatre – Museu Dalí és ple de sorpreses, la millor manera de gaudir-lo és que les descobriu vosaltres. No us fem més spoilers!

Hi ha més Dalí per descobrir!

No marxeu del Teatre – Museu Dalí de Figueres sense abans fer una visita a Dalí · Joies, l’exposició permanent de les joies dissenyades per l’artista, així com una col·lecció d’esbossos i dissenys extraodinaris. Només un artista com Dalí pot fer bategar una joia…

I si, com a nosaltres, us encanta la visita i voleu conèixer més a l’artista i descobrir la seva obra amb profunditat, no us podeu perdre els altres dos museus, que formen un triangle que recorre l’Empordà: el Triangle Dalinià.

Exposició Dalí-Joies

Situat a Púbol, al cor del Baix Empordà i envoltat de pobles medievals, el Castell Gala Dalí va ser un regal que Salvador Dalí li va fer a Gala, la seva esposa. Li havia promès que li regalaria un castell perquè vivís com una princesa, i tant era així que Dalí no la podia visitar sense una invitació. (Al castell podreu veure algunes de les targetes que utilitzava gala per enviar les invitacions per a les visites).

Castell Gala Dalí

Al nord de la Costa Brava, a Portlligat, La Casa Salvador Dalí forma part del paisatge que va inspirar l’artista. Quan visitem aquest espai, entenem que Gala no va ser la única musa de Salvador Dalí. Enamorat del Cap de Creus, després de ser desterrat de Cadaqués pel seu pare, Dalí va comprar una barraca de pescadors a Portlligat que es convertiria en la seva casa.

Recórrer el triangle Dalinià us portarà de viatge per la vida de l’artista, però també pels diferents racons de l’Empordà, que de ben segur us enamoraran!

Finden Sie Ihren Campingplatz